Cestopis z Egypta – ohlédnutí za prvním safari

31. 3. 2021

První zahraniční výprava roku 2021 je za námi, a to rovnou na safari do Egypta na severní vrakovou cestu. Prohlédni si fotky a přečti článek o tom, jak dobře jsme se měli.

ALBE | Cestopis z Egypta – ohlédnutí za prvním safari

Úžasné. Tohle slovo asi nejlépe vystihuje to, co jsme zažili během březnové plavby po Rudém moři, která proběhla od 20 do 27. března. Po „nekonečné“ přípravě a týdnu stráveném v Egyptě je za námi výlet, na který jen tak nezapomeneme. Z prvního potápěčského safari pořádaného „novým“ ALBE jsme se vrátili plní silných zážitků, o které se hned musíme podělit na našem Blogu. Naším cílem se stala Hurghada a severní vraková cesta na níž jsme si užili 6 dní intenzivního potápění na lokalitách plných barev, korálových reefů a také vraků, které nejsou jen železnými artefakty upomínajícími na dávná či méně dávná neštěstí, ale jsou také domovem rozmanitých druhů a místem překypujícím podmořským životem, tak jak je pro Rudé moře typické.

Během naší výpravy nám byla domovem 34 m dlouhá a 7,5 m široká dřevěná safari loď Sea Serpent, která pojala 22 ALBE potápěčů. Na naši první safari jsme hledali vyšší standard jachty a to se také i povedlo. Loď pro nás nebyla jen dopravním prostředkem na lokality a místem k přespání, ale nabízela ve čtyřech patrech skvělý komfort v podobě relaxačních a společenských koutků, teras, prostornou jídelnu a prezentační kout pro brífinky a kurzy. Po celou dobu se o nás perfektně starala posádka lodi o 12 lidech a v čele se dvěma „guidy“ Samym a Hamzou. Kuchař se svým týmem vařili skvěle, jídlo bylo pestré, chutné a díky švédskému stolu si každý mohl obložit talíř, tak jak mu vyhovovalo včetně našeho jediného vegetariána na palubě.

První noc po příletu do Hurghady jsme ještě přespali v přístavu, ale potom jsme se již prakticky nezastavili. Slogan „Dive, Eat, Sleep, Repeat“ by byl pro následujících 6 dní velmi přiléhavý. Sestava našeho týmu byla rozmanitá, od potápěčů s licencí OWD, kteří byli na safari poprvé, až po zkušené Divemastery, co už za sebou měli řadu výprav na podobných „liveaboardech“. Bylo tedy třeba rozdělit tým na dvě družstva zkušenější a méně zkušené, tak aby si všichni naplno užili potápění dle svých limitů. Do toho bylo třeba zvládnout několik kurzů AOWD a Nitrox Enriched Air, což se nabízelo vzhledem k neomezenému použití Nitrox směsi jež bylo v ceně zájezdu. Snížili jsme tak dopad dusíku na naše těla po 4 ponorech denně několik dnů v kuse.

První potápěčský den jsme započali na lokalitě Gota Shaab El Erg, kde jsme proplavali nádherný mělký kaňon s maximální hloubkou 14 m. Co nás zde nejvíce upoutalo bylo nepřeberné množství barevných korálů hlavně stolového typu. Dalším ponorem už začalo naše „velké vrakové dobrodružství“ na nákladní lodi Ghiannis D (lokalita Abu Nuhas), potopené nárazem do útesu v roce 1983 s maximální hloubkou 20 m a možností jednoduché penetrace. První den jsme zakončili nočním ponorem na reefu Abu Nuhas, kdy nám naplno došlo, jak barevný je podmořský svět Rudého moře, díky tomu, že barevná spektra jsme si mohli pěkně osvítit našimi lampami. Naši AOWD studenti rovněž nabrali první zkušenosti se specialitou Night Diving.

Druhý den jsme začali sázet vraky jak na běžícím pásu. Carnatic, Chrisoula a Dunravin s maximální hloubkou okolo 25 m. Kameramanům a fotografům se pod vodou nabízely fantastické scenérie, sluneční paprsky prořezávaly jinak potemnělá zákoutí vraků, do toho spousty korálů, sasanek a barevných rybích hejn. Protože tyto lokality jsou situovány v blízkosti mělce položených útesů, tak jsme se na ně dopravovali zodiakem. O přestávkách mezi ponory jsme taky nezaháleli a intenzivně se školili na certifikaci Enriched Air Diver. Studenti úspěšně prošli závěrečným testem a poslední ponor dne již absolvovali s Nitroxem, který byl na lodi obvykle plněn v koncentraci 30 – 31% O2. Neskutečnou tečkou za druhým dnem byla noční exkurze na lokalitu Alternatives 7 Blocks. Jsou zde nádherné skalní homole prošpikované kavernami a jeskyňkami plnými života, z něhož nás nejvíce nadchly dvě více než metrové karety.

Třetí den byl dnem, na který všichni netrpělivě čekali. Zahájili jsme ho driftovými ponory na lokalitách Shark reef a Jack Fish Alley, kde jsme si naplno užili hladký průstup vodním prostředím za dopomoci proudů. Je jedno kam nás až proud donesl, záleželo na osobní spotřebě. Po vypuštění bójky nás vždy vyzvedl zodiak jak na zavolanou. Poslední dva dny jsme se pravidelně pohybovali v hloubkách do 25 m. Naši studenti AOWD, se tak již pomalu chystali na specialitu Deep Dive, a to rovnou na jednom z TOP 20 vraků světa k němuž jsme se přesunuli.

Plán vraku Thistlegorm, který se řadí mezi TOP 20 celosvětově

SS Thistlegorm. Bývalá obchodní loď uvedená do provozu v roce 1940, která s posádkou 39 námořníků vyrazila v květnu 1941 na svou čtvrtou plavbu ve službách armády ze skotského Glasgow do Alexandrie. Loď byla naložena municí, granáty, vozidly, motorkami, tanky, vlakovou soupravou a dalším vojenským materiálem pro spojenecké vojsko v severní Africe. V noci na 6. října vyrazily z Kréty dva německé bombardéry s cílem potopit válečnou loď Queen Mary s 12 000 australskými vojáky na palubě, kvůli špatnému počasí ji však nenašli. Bomby určené pro tuto loď bylo místo toho svrženy právě na 126 m dlouhý Thistlegorm, který šel během deseti minut ke dnu. Loď se od té doby stala domovem pestré fauny jako jsou kanicové, netopýrníci, murény, perutýni, rozmanití plži a dokonce i želvy, žraloci a delfíni.

„Rudé moře je pro nás dlouhodobě srdcovou záležitostí, člověk v něm může objevit dávnou historii lodí, které se časem změnily v korálové zahrady plné života. Každý ponor na Thistelgormu je jiný a stále na něm máme co objevovat. Během poslední výpravy s ALBE jsme měli velké štěstí s vynikající viditelností a že jsme vrak měli celý jen pro sebe. Toto už se nemusí nikdy opakovat. “


Lucka a Jirka Chmelíkovi, účastníci ALBE safari a mnohonásobní účastníci výprav na vrak Thistlegorm

Na lokalitu Thistelgorm jsme dorazili ne zrovna za ideálních podmínek, moře bylo divoké a proudy silné, ale i díky tomu jsme na místě zakotvili samotní. Jinak zde není výjimkou potkat i deset potápěčských lodí. Při sestupu všichni statečně bojovali se silným proudem, do hlubiny jsme se dostali díky ručkování po šikmo napnutém sestupném laně. V hloubce se proudy již uklidnily a dál už jsme jen užasle prozkoumávali tento monumentální objekt u něhož se zastavil čas v období druhé světové války. Obří lodní šroub, protiletadlová obrana, penetrace nákladových prostor, nákladní vozy s korbami naplněnými motorkami, pušky, granáty, lokomotiva, motory a křídla do letadel, kapitánský můstek a další. To vše nám zabralo čtyři ponory včetně nočního než jsme vše prozkoumali. Kontrast obrovského vraku naloženého vojenskou technikou a podmořského života, který se zde za desítky let usadil byl poutavou podívanou. Studenti AOWD dosáhli na vraku hloubky 30 m a splnili si tak specialitu Deep Dive. S Thistelgormem jsme se rozloučili až ke konci čtvrtého dne, kdy podmínky byly naprosto fantastické i vzhledem k tomu, že jsme kotvili přímo nad vrakem. Pro některé z nás byly právě 3. a 4. ponory na „Thistlu“ to nejlepší, co jsme pod vodou během tohoto týdne zažili.

Protože se pomalu začal blížit odlet, tak lokality na 5. a 6. den už následovaly mělčí, aby jsme minimalizovali riziko tvorby dusíkových bublinek po vzletu. Zkusili jsme ještě jeden driftový ponor na lokalitě Shag Rock a dalších 5 ponorů jsme strávili na příjemné lokalitě Barque s hloubkou 10 – 15 m, kde dostali prostor zejména studenti AOWD. Všichni nás mile překvapili při téměř bezchybné práci s kompasem, přesném dodržení navigačního schématu a ve všech případech nalezení cesty zpět na loď. Dále se ještě trochu potrápili s bójkami, vázáním uzlů, vyzvedáváním objektů pomocí vaku a řešením nouzových situací pod vodou. Všichni nás moc potěšili a nezbylo nám nic jiného než s radostí udělit 5 nových AOWD licencí. Na závěr dne jsem měli možnost shlédnout překrásný západ slunce a to ne z lodě, ale z nedalekého písečného ostrůvku. Při cestě zodiakem zpět na loď nás potěšila skupinka delfínů, která se právě krmila kolem lodi. Perfektní načasování.

Studenti AOWD připravení na zkoušku z navigace pod vodou

„Po několika letech jsem se opět začal potápět a pro můj návrat jsem si nemohl vybrat lepší možnost. Během týdenní plavby na luxusní safari lodi jsem potkal nejen nové kamarády, ale úspěšně jsem dokončil kurzy AOWD a Nitrox. Velké díky patří klukům z ALBE za skvělou organizaci a atmosféru na lodi.“


Jirka Hort, absolvent kurzů AOWD a Enriched Air Diver

Poslední potápěčský den jsme se vrátili tam, kde vše začalo. Gota Shaab El Erg nám během dvou ponorů nabídl nejvíc, co mohl. Setkání s hejnem pěti hravých delfínů pro nás zůstane nezapomenutelným zážitkem. Po návratu do přístavu v Hurghadě a 21 ponorech jsme byli trošku unavení, ale šťastní. Rozprchli jsme se ještě po městě za suvenýry a lehce nasát atmosféru Egypta i na pevnině. Další den již následoval návrat domů, ovšem s vědomím, že naše první novodobé ALBE safari do Egypta určitě nezůstane posledním. Už nyní plánujeme další safari zájezdy do Egypta, které zanedlouho oznámíme.

Na rozloučenou za námi připlavalo hejno delfínů

Vzhledem k tomu, že fotek a videí máme z celé plavby až 500 GB, brzy se tak pustíme do stříhání finálního videa, které nabídne i záběry delfínů, které jsme potkali jak na hladině, tak i pod ní.

„Last shot“ společně s egyptskou posádkou

Článek vytvořili Petr Barák a Zdeněk Komenda, fotografie poskytli Zdeněk a Jirka Semotam

Další články