Jak vybrat základní kurz potápění?

16. 2. 2021

Chtěl bys začít s potápěním a nevíš, jak vybrat kvalitní školu? Nevíš, jaký kurz zvolit pro začátek? A co takhle světové asociace potápění?

ALBE | Jak vybrat základní kurz potápění?

Potápění již není okrajovou aktivitou pro vyvolené. Ve světě jsou desítky asociací a škol potápění, tisíce instruktorů a možnost naučit se potápět na tebe čeká téměř všude. Výběr školy a instruktora jsou však i nadále důležité, zvláště pro začátečníky. V našem 5 star potápěčském centru nabízíme kurzy zaštítěné celosvětově nejpopulárnějším výcvikovým systémem PADI.

V tomhle článku se seznámíš se základními body, které ti pomohou při výběru kurzu.

Výběr školy

Professional Association of Diving Instructors (PADI) je asociace s největší základnou potápěčů na světě. Vznikla již v roce 1966 a často se s ní setkáš i na dovolené, protože sdružuje i nejvíc potápěčských center. OWD licence ti umožní potápět se až do hloubky 18 m kdekoliv po světě. Má velmi kvalitní výukové materiály v 26 světových jazycích a propracovaný výcvikový systém.

Stejně jako ve všech odvětvích, pokrok nejde zastavit. Vedle tradičních škol (PADI, CMAS, SSI), které fungují desetiletí, se i potápění vyvíjí a s tím vznikají nové školní systémy a asociace. Velký vzestup v posledních letech zaznamenalo i technické potápění, systém DIR a s ním i asociace UTD, GUE či TDI.

Proč jsme začali učit kurzy pod PADI se dočteš zde.

Škola potápění

Na co si dát pozor při výběru školy potápění, aneb check-list začínajícího potápěče:

  • Má škola potřebné zázemí pro výuku? Učebnu, kuchyňku, WC, možnost parkování…?
  • Jde o školu s certifikací – statusem dive centra, nebo jde jen o instruktora, který kurz „lepí“ doma na koleni? Existují i nezávislí instruktoři, kteří tě jistě dobře připraví, ale zážitek nebude úplně stejný.
  • Zvládá škola učit i distančně bez nutnosti fyzické návštěvy, tj. nabídnout možnost výuky formou videokonference nebo poskytuje e-learningové materiály? Během covid období se to hodí.
  • V jakém stavu je školní výstroj? Jde o starší typy neoprenů, lahví a automatik? Není nic horšího než při prvních ponorech řešit to, že do výstroje teče, že nefunguje nebo že nesedí velikost. To na dobrém pocitu nepřidá.
  • Jak se chovají zaměstnanci centra a jak komunikují? Je kolem příjemná atmosféra? Jsou nápomocní a dokáží být trpěliví?
  • Co dělá dive centrum mimo kurzy? Pořádá výlety nejen do zahraničí, ale věnuje se potápění na českých lokalitách a jak často? Slýcháme, že většina absolventů se potápění po skončení kurzu už dále nevěnuje, jelikož nemá kde a s kým. Toto se ti v ALBE nestane, a to ani v zimní sezóně. 🙂
  • Umožňuje ti dive centrum vybavit se vlastní kvalitní výstrojí, jsou jeho zaměstnanci vzdělaní a rozumí nejrůznějším typům výstroje?

Kurzy potápění pro začátečníky

Na trhu je velká nabídka kurzů nejen v českých podmínkách, ale také v Chorvatsku či jiných dovolenkových destinacích. I když jde převážně o standardizované nabídky, kurzy se mohou lišit počtem ponorů, certifikačními poplatky nebo i vypůjčením výstroje na dobu kurzu.

Víme o případech, kdy si turisté dělají OWD kurzy během pár hodin až dní v destinacích typu Egypt, Thajsko atd., kde kvalitativně mohou být velké rozdíly. Teorie je většinou probraná za pár hodin, student dostane výstroj, odcvičí základní cviky a jde se potápět.

Těžce na cvičišti, lehce na bojišti, říká se. V začátcích potápění to opravdu tak platí. Potápěči, kteří začínají v českých podmínkách, projdou si poctivě teoretickou přípravou, zvládnou testy, odcvičí potřebné cviky na bazéně a nakonec vše potvrdí i v lomu s viditelností 2-10 m a navíc při teplotě vody 17 – 23° C, v budoucnu rozhodí méně věcí než ty, kteří jsou zvyklí na 28° C a perfektní viditelnost. Tyto podmínky jsou sice krásné a kurz tak může být překvapivě lehký, ale člověka to nepřipraví na těžší podmínky, které v budoucnu mohou přijít.

Na co si dát pozor při výběru kurzu, aneb check-list začínajícího potápěče:

  • Víš, jaká je celková cena kurzu ještě než podepíšeš přihlášku? Jsou v ceně certifikační poplatky asociací? Budeš si potřebovat koupit ABC (masku, šnorchl a ploutve) nebo ti ho v dive centru půjčí?
  • Je v ceně zapůjčení i zbylé výstroje (oblek, automatika, žaket)?
  • Jsou součástí kurzu i studijní materiály?
  • Kolik je maximální počet studentů na výuce teorie, na bazénových ponorech či na volné vodě?
  • Kde a v jakých podmínkách absolvuješ ponory v bazénu a na volné vodě?
  • Podporuje dive centrum dokončení OWD kurzů i mimo ČR?

Jak probíhá kurz v ALBE?

  • Prvně jsi pozván na infoschůzku, kde se seznámíš s divecentrem, instruktory, divemastery, tvými novými parťáky a s celkovou organizací kurzu. Vyplníš taky kartu studenta a převezmeš si studijní materiály.
  • Studium teorie můžeš vykonat prezenčně při přednášce instruktora, formou e-learningu nebo samostatnou přípravou. Potom se zúčastníš konzultační hodiny, kde je prostor pro tvé dotazy. Test z teorie můžeš složit prezenčně v učebně nebo v případě PADI kurzu i z domu na e-learningové platformě.
  • Po úspěšném zakončení teoretické přípravy si vyzkoušíš klubovou výstroj, kterou budeš dále používat v praktické části kurzu. Celou dobu je ti k dispozici pracovník divecentra, který ti se vším poradí a pomůže vybrat výstroj, která ti ideálně padne.
  • I když je vhodné, aby měl každý svou masku a ploutve a to především proto, aby maska člověku „opravdu seděla“, v ALBE disponujeme desítkami masek a ploutví, které jsou k zapůjčení v rámci kurzu. Potápět se budeš ve výstroji značky Scubapro.
  • Pro případ, že by sis chtěl vyzkoušet místo klasického Scubapro žaketu techničtější výstroj, i toto je možné.
  • Zúčastníš se výcviku na bazéně, kde se s instruktorem a ostatními studenty připravíš na potápění v reálných podmínkách.
  • Během čtyř ponorů na cvičné lokalitě aplikuješ dovednosti nabyté na bazéně, vyzkoušíš si řadu cviků, např. jak si zajistit neutrální vztlak pod vodou, jak správně reagovat v případě nečekaných nouzových situací. Taky se exkurzně seznámíš s tímto úžasným prostředím a při tom rozvineš právné techniky kontroly a pohybu pod vodní hladinou.
  • Klademe důraz na hluboké teoretické znalosti a praktické dovednosti, výcvik však vedeme zábavnou „low-stress“ formou a studentům jsme po dobu výcviku oporou. Máme zkušenost, že toto vede k nejlepším výsledkům a těší nás, že takto rozšiřujeme komunitu nadšených a šikovných potápěčů.
  • Preferujeme, co nejvíce individuální přístup, proto při výcviku ve venkovních podmínkách na 1 instruktora připadají maximálně 4 potápěči (dva „buddy týmy“), při vyšších počtech je do výcviku zapojen asistent

Pár typů jaký by měl být instruktor

  • Nejlepším učitelem je komunikativní, ochotný, trpělivý, ale hlavně důsledný člověk. Peníze u něho nejsou na prvním místě.
  • Měl by mít dostatek zkušeností a potápění ho musí především bavit. Na prvním místě je u něho kvalita a bezpečnost výcviku. 
  • Svým postojem a přehledem působí na stresované začátečníky a dodává jim potřebný klid.
  • Individuálně a zodpovědně přistupuje k řešení všech problémů.
  • Učit, vzdělávat, předávat své zkušenosti je to nejtěžší na práci instruktora a ani ten nejlepší potápěč toto nemusí zvládnout. Proto stále platí, že dobrý potápěč nemusí být dobrý učitel.
  • Tvůj instruktor by neměl být jen učitel, ale hlavně i kamarád. Potápění je totiž zábava. Jeho výklad a potápění s ním by tě mělo především bavit a měl by ses cítit bezpečně.
  • Stále platí, že ta nejlepší doporučení jsou osobní zkušenosti kolegů a známých.

A na závěr

Přístrojové potápění by ti mělo přinášet především radost z objevování a pobytu v prostředí ukrytém pod vodní hladinou. Nic nemá cenu lámat přes koleno. Potápěč, který se potápí z donucení (např. že to dělá kvůli partnerovi) si drahocenný čas pod vodou nejen neužije, ale dokonce může ohrozit své kamarády, kteří na něj spoléhají.

V ALBE se postaráme o to, abychom ti tvé první potápěčské kroky maximálně zpříjemnili a nejlépe tak, aby tě chuť do potápění nepřešla hned po dokončení kurzu, ale abys měl touhu se dál vzdělávat, zdokonalovat a objevovat.

Další články