Nejčastější otázky začínajícího potápěče

26. 3. 2021

Přemýšlíš, že vyzkoušíš potápění s přístrojem? Možná tě napadají některé z těchto otázek, které ti pomohou s rozhodnutím stát se potápěčem.

ALBE | Nejčastější otázky začínajícího potápěče

Existuje řada otázek, se kterými se v naší škole potápění často setkáváme od zájemců o potápěčský výcvik. Možná i tebe nějaké napadají, proto jsme sestavili žebříček těch nejčastějších. Třeba mezi nimi najdeš odpověď, kterou hledáš.

Mohu se potápět bez certifikace?

Ano je to možné. Po základním teoretickém proškolení můžeš absolvovat pod dohledem instruktora ponor na zkoušku na bazéně nebo na vhodné venkovní lokalitě. Za tímto účelem ALBE poskytuje službu Ponor na zkoušku. Samostatné potápění bez kompletně absolvovaného kurzu Open Water Diver může být nebezpečné a nedoporučuje se.

Jak dlouho trvá než se stanu certifikovaným potápěčem?

Možností je více. Pokud absolvuješ kurz v jednom kuse během potápěčské dovolené, můžeš získat certifikaci do 4 dnů. Pokud kurz skládáš postupně (teorie, bazény, výjezdy na volnou vodu) během všedních dnů nebo víkendů, tak můžeš získat certifikaci během několika týdnů. Obsáhlé informace týkající se průběhu kurzu potápění s ALBE najdeš v článku Jak vybrat zakladní kurz potápění.

Kolik mě bude stát peněz, abych se stal potápěčem?

Absolvování základního OWD (Open Water Diver) kurzu se obvykle pohybuje mezi 8 – 10 000 Kč v závislosti na divecentru, destinaci a formě kurzu. Například, kdyby měl být kurz VIP individuálně jen pro tebe byl by o něco dražší. Více o podmínkách našich kurzů se dočteš v sekci Kurzy.

Je potápění drahý koníček?

Potápěčská výbava není levná a něco stojí i kurzy a cestování na lokality. Jde však o dobře investované peníze, protože potápění udělá tvůj život mnohem bohatší o úžasné zážitky pod vodou. Ohledně cen jednotlivých produktů se můžeš podívat na náš e-shop. Často nabízíme zvýhodněné akční balíčky, které obsahují více souvisejících produktů pohromadě.

Naši studenti získávají slevu na nákup nové potápěčské výstroje. Děláme tak potápění dostupnějším koníčkem. Při nákupu výstroje je dobré se zamyslet nad tím, zda by měla být určena jen do teplých vod (např. jen na dovolené u moře) nebo i do studených vod (pro případ, že by ses rád/a potápěl i v českých vodách). Potápěčské sety do teplých vod lze pořídit i do 35tis Kč včetně počítače i automatiky. V porovnání s dalšími sporty se tak nejedná o nesmyslné částky – ono i takové ježdění na kole, wakeboarding, surfing či jiné aktivity vyjde řádově na desetitisíce.

Pro začátečníky, co si chtějí pořídit vlastní výstroj a ušetřit se nabízí i nákup výstroje z druhé ruky. ALBE provozuje bazar s potápěčskou výstrojí, kdy komplet lze pořídit i do 20tis Kč.

Protože však chceme dělat radost co nejvíce lidem, a někteří nechtějí hned investovat do vlastní výstroje, tak je v ALBE možné si za dostupné ceny novou výstroj (převážně značek Scubapro a DTD) zapůjčit. Vypůjčení kompletní výstroje na 1 den potápění s 2 vzduchovými lahvemi stojí 750 Kč.

Musím umět plavat, abych se mohl začít potápět?

Nemusíš být šampion v plavání, ale měl by jsi být schopen uplavat vzdálenost +100 m. Jako dobrý plavec si budeš pod vodou víc věřit, lépe se pohybovat bez nežádoucího kontaktu s „buddym“ nebo objekty pod vodou, pohodlněji uplaveš vzdálenosti na hladině, například k lodi.

Jak dlouho mi vydrží lahev se vzduchem, ze které budu dýchat?

Na toto není rychlá odpověď. Záleží na tvé osobní spotřebě vzduchu, objemu lahve, fyzické aktivitě a taky záleží v jaké hloubce se budeš potápět. Ve větší hloubce se s narůstajícím okolním tlakem spotřeba zvětšuje např. v 5 m je 1,5 větší, v 10 m je už 2x větší. Neboj se, s námi budeš vždy vybaven odpovídajícím způsobem a zásoba vzduchu je pravidelně kontrolována odečítáním z tlakoměru. Zpravidla však naše školní 10 L láhev vystačí studentovi na cca 40min potápění na našem školním lomu v Hostěradicích.

Je potápěčská výbava těžká?

Samotná láhev váží zhruba od 12 kilo výš, zapotřebí jsou přídavná olova ke kompenzování neoprenového obleku a tvých dutin vyplněných vzduchem, které ve vodě nadnáší. Kompletní výstroj je docela těžká, ale jen do chvíle kdy vstoupíš do vody. Pod hladinou si pomocí dofukovací vesty (žaketu) zajistíš neutrální vztlak a po dobu ponoru udržuješ stav beztíže, podobný tomu, co zažívají kosmonauti ve vesmíru.

Proč bych se měl učit potápět v ČR – kde není ani moře, ani oceán?

Potápění není jenom o prozkoumávání oceánů. V České republice je možné ponořit se na spoustě vynikajících lokalit. Většinou jde o bývalé lomy, kde po ukončení těžby došlo k jejich zaplavení. Tyto lokality se druhotně staly ekosystémy plnými fauny, kde se nejčastěji můžete setkat se štikami, candáty, sumci, okouny, kapry, jesetery, raky a dokonce i malými medúzkami. Velkou atrakcí jsou zatopené objekty, nejčastěji to bývají fragmenty po těžební technice např. vozíky, lžíce bagrů, dopravníky atd. Velice zajímavé pro pokročilejší potápěče je prozkoumávání přehrad, kde se dá narazit třeba na staré mlýny, mosty nebo i kostel.

Do jaké hloubky se budu potápět?

V rámci základního kurzu a v závislosti na typu výcvikové asociace budeš vycvičen se bezpečně potápět do hloubky 18 – 20 m. Možná ti to přijde jako velká hloubka, ale neboj se. Začíná se krůček po krůčku od mělkých hloubek na bazéně do 2 m a až po dostatečném osvojení potřebných návyků se teprve dostaneš hlouběji.

Není potápění zdraví nebezpečné?

Potápění není zdraví nebezpečné při dodržení pravidel bezpečnosti. Jako první je třeba si projít zdravotní dotazník, který vyloučí kontraindikace neslučující se s bezpečným potápěním. V obsáhlé teorii a výcviku si zase osvojíš bezpečnostní zásady, při jejichž dodržování je potápění bezpečným a naplňujícím koníčkem.

Co kdyby došlo k závadě na výstroji během ponoru, může se mi něco stát?

Potápěčská technika je v dnešní době na takové úrovni, že k závadám dochází velmi zřídka. V ALBE máme k dispozici pro naše studenty a členy novou výstroj od top značek jako je Scubapro nebo DTD a navíc ji pravidelně servisujeme. Samotný výcvik myslí na situace související s případnými problémy tohoto druhu a v základním kurzu se naučíte jak je řešit.

Můžu pod vodou narazit na něco nebezpečného?

Pod vodou můžeš narazit na potencionálně nebezpečné objekty nebo zvířata, stejně tak jako v běžném životě na souši. Například na zatopených lomech se často setkáš s fragmenty původní těžební techniky, které jsou mnohdy rezavé a ostré, proto je lepší se jich nedotýkat. Stejně tak je to s faunou, když nebudeš zvířata provokovat, krmit, nebo se jich záměrně dotýkat, tak ani jedovatí tvorové ti neublíží. Co se týče útoků žraloků na potápěče, tak i ty jsou velmi vzácné.

Můžu se potápět, když nosím brýle nebo kontaktní čočky?

Brýle pod vodou není možné nosit, protože potom by dostatečně netěsnila potápěčská maska a tekla by do ní voda. Ani kontaktní čočky nejsou vhodné, občas se stane, že do masky může prosáknout trochu vody, která by mohla čočky vyplavit. Horší zrak však není problémem, protože spousta modelů masek umožňuje výměnu skel za dioptrická.

Je potápění vhodné i pro hendikepované?

Potápění můžou zvládnout i hendikepovaní. Je nutné posuzovat situaci individuálně dle druhu hendikepu. ALBE má například zkušenosti s výcvikem a potápěním vozíčkářů. Těší nás, když můžeme dopřát radost lidem s omezenou možností pohybu. Pod vodou je to díky její hustotě mnohem jednodušší.

Můžu se stát potápěčem i v době Covidu, kdy jsou zavřené bazény?

Ano, je to možné. Bazénový výcvik je možné splnit na otevřené vodě v prostoru, který je ohraničen a splňuje tzv. bazénové podmínky – to jest mělká hloubka 2-5 m, dobrá viditelnost, klidná voda bez proudů. Lze tyto ponory splnit na cvičných lokalitách v ČR nebo i během prodlouženého víkendu v moři v Chorvatsku. Nejbližší akce v zahraničí, kde je možné dokončit OWD kurz je publikována zde.

Mohou se potápět i děti?

Ano, první potápěčské „intro“ kurzy probíhají pro děti již od osmi let. První plnohodnotný kurz Junior Open Water Diver můžou absolvovat děti od 10 let věku.

Pro případ, že tě napadají další otázky, neváhej nás kontaktovat na: info@albe.cz nebo vyplň následující formulář a my se ti co nejdříve ozveme nazpět.

Mám zájem se přidat na kurz nebo zkusit ponor na zkoušku

Odesláním formuláře souhlasím s podmínkami Zpracování osobních údajů.

Další články