Potápění v suchém obleku podle ALBE

23. 1. 2021

Článek o seznámení s potápěním v suchém obleku a o tom, jak jednoduché je začít. V ALBE ti vše půjčíme jak na intro ponor nebo na celý kurz. Nikdy nebylo jednodušší začít…

ALBE | Potápění v suchém obleku podle ALBE

Proč se potápět v suchém obleku

Nemusíš hned vyrazit pozorovat velryby za polární kruh, ale můžeš začít jednoduše proto, aby sis užil tepelný komfort při celoročním potápění. Jistě, je spousta lokalit, kde si vystačíš jen s mokrým shortem a máš možnost pozorovat rozmanitou faunu, spoustu barev a užívat si teplou vodu bez termoklin i do větších hloubek. 

Možná tě už napadlo, že nechceš být s potápěním závislý jen na výletech do teplých krajin a na letní sezóně. Proč se nezkusit potápět třeba u nás od podzimu do jara, nebo vyrazit do Rakouska na ledovcová jezera s průzračnou vodou a malebným okolím? Právě v zimním období se z průměrných českých lomů stávají špičkové lokality. A to díky úžasné viditelnosti, která spíše připomíná podmínky v moři. Někdy zima může být natolik tuhá, že se vodní hladina pokryje silnou vrstvou ledu. I to není žádná překážka, se suchým oblekem v kombinaci s vhodným podoblekem můžeš zůstat v teple i pod ledem ve vodě kolem 4°C a méně!

Suché obleky najdou využití i mimo zimní sezónu. I během léta se lze dostat na lokality, kde ve větší hloubce panují spíše zimní podmínky – taková Leštinka či lom Šifry jsou toho důkazem.

Svůj první ponor v suchém obleku si určitě každý zapamatuje, protože zjistí, že i ve studené vodě lze zůstat suchý a v teple.

V ALBE se tak nechceme zaměřovat pouze na letní měsíce a pohodlné potápění v mokrých oblecích, ba naopak – chceme se potápět celoročně a navštěvovat zajímavé lokality i severněji od našich hranic. Proto jsme se rozhodli pořídit 10 kusů suchých obleků včetně suchých rukavic i do naší školy a půjčovny a představit tento druh potápění i méně zkušeným potápěčům, kteří by si na to netroufli nebo by jim bylo líto investovat desetitisíce do dalšího obleku. Dostupné jsou velikosti S až 2XLS.

Výrobců suchých obleků je několik a např. Bare nebo Ursuit nabízí i velmi kvalitní obleky s upravenými manžetami nebo přímo celé obleky šité na míru svému majiteli. To je však vykoupeno vyšší pořizovací cenou. Neoprenové obleky od Scubapro lze pořídit ve 13 velikostech a trilaminátové v 11 velikostech a padnou cca 80% tělesným typům. Kvalitou zpracování si SCUBAPRO obleky nezadají s těmi nejdražšími obleky ostatních výrobců, ostatně např. německá či turecká armáda spoléhá právě na obleky této značky.

Neoprenové obleky Exodry v naší škole

Jakožto oficiální dealer značky SCUBAPRO nabízíme na vyzkoušení i k prodeji několik druhů suchých obleků. Naše půjčovna a škola je od prosince 2020 vybavena neoprenovým modelem Exodry 4.0. Tento neoprenový oblek je ideální pro začátečníky, jelikož se částečně podobá mokrým a polosuchým neoprenům. Rozdílem jsou latexové manžety (místo neoprenových manžet na Nova Scotia) na zápěstích a na krku, které zabraňují průsaku vody pod oblek. Tepelný komfort tentokrát nezajišťuje tenká vrstva vody ohřátá vlastním tělem, jak je tomu u mokrých neoprenů, ale ohřátý vzduch v kombinaci s neoprenovým materiálem a vhodným podoblekem.

I ruce jsou v absolutním komfortu díky systému suchých rukavic od švédského výrobce SI TECH. Minimální proudění vody v oblasti krku a hlavy a tepelný komfort této jediné části těla, která zůstává mokrá, zajišťuje teplý přiléhající neoprenový límec v kombinaci s oddělenou kuklou. Vodotěsný kovový zip BDM je situován na zádech „od ramena k rameni“, jak bývá u tohoto typu obleku obvyklé. Pro zabránění komprese při zvyšující se hloubce ponoru slouží kvalitní a prověřené napouštěcí ventily SI TECH, stejně tak jako vypouštěcí ventily využívané při redukci hloubky pro uvolnění rozpínajícího se vzduchu pod oblekem. Tyto obleky jsou vybavené komfortními integrovanými botami spolu s praktickým, stahovacím páskem pro zabránění nekontrolovanému přesunu vzduchu do oblasti chodidel.

Rozhodli jsme se naši školu vybavit tímto typem, jelikož se jedná o prověřený materiál a kvalitu a navíc ideální oblek do začátků „suchého potápění“ před „pokročilejšími“ trilaminátovými obleky. Po dokončení několika prvních kurzů potápění v suchém obleku a zpětné vazbě od studentů se ukazuje, že to funguje.

Akční cena nového obleku Exodry 4.0 – 20 990 Kč s dárkem v hodnotě 2 000 Kč zdarma platí pouze na prodejně.

Navíc, v rámci zimní akce nabízíme kompletní set suchého obleku s příslušenstvím (podoblek, rukavicový systém, suché rukavice, ponožky a kurzu) za 28 990 Kč. Jde o zvýhodnění 7 000Kč.

Trilaminátové obleky

Tento druh suchých obleků je vhodný jak pro pokročilejší rekreační potápěče, tak i pro nejnáročnější technické potápěče. V ALBE jsou na prodejně dostupné modely Definition Dry a nejvyšší Evertech Dry Breathable. Výhodou těchto obleků je odolný třívrstvý materiál, který díky své struktuře nemění s hloubkou vztlak na rozdíl od neoprenu. Samotný trilaminát neposkytuje tepelný komfort, ale nabízí pohodlný „volnější střih“, komfortní oblékání a možnost se „podobléct“ ve 2 i více vrstvách. Tyto obleky lze s přehledem využít i s těžkou technickou výstrojí, ve velkých hloubkách a těch nejchladnějších podmínkách. Vodotěsnost opět zajišťují přiléhavé latexové zápěstní a krční manžety, na které lze opět nainstalovat systém suchých rukavic ať už Oberon od SI TECH nebo dalších výrobců. K těmto oblekům náleží oddělená neoprenová kukla včetně integrovaného neoprenového límce pro tepelný komfort hlavy a krku. Velmi potěší oboustranné pohodlně dosažitelné velké kapsy, do kterých lze uložit např. dekobóji, náhradní masku, wetnotes atd. Všechny věci lze zajistit na integrovaném D kroužku a klopami se suchým zipem.

Standardem trilaminátových obleků je suchý kovový BDM zip situovaný šikmo v přední části těla od levého ramena k pravému boku, což umožňuje samostatnost při zapínání. Trilaminátové obleky jsou již běžně vybaveny odolnými komfortními botami. Stejně jako u neoprenových obleků je napouštění a odpouštění zajištěno SI TECH ventily. Materiálově vyčnívá model Evertech Dry Breathable, který je díky použitému odlehčenému materiálu daleko lehčí než konkurenční obleky. Nepředstavuje tak velkou přítěž na cesty a především do letadla, kdy se počítá každý kilogram. Prodyšnost tohoto materiálu dopomáhá ke komfortu na povrchu a brání nežádoucímu nadměrnému propocení již před ponorem a zároveň se nijak nevylučuje s vodotěsností. Velmi praktický je u tohoto typu obleku systém manžet jak na krku, tak i na rukávech, který při poškození umožňuje pohodlnou výměnu a není nutné hned vyhledávat servis. Oba typy těchto trilaminátových obleků si v ALBE našly oblibu a své zákazníky.

Trilaminátové obleky, které vyrábí Scubapro jsou:

Navíc, v rámci zimní akce nabízíme kompletní set suchého obleku s příslušenstvím (Scubapro Evertech Breathable oblek, podoblek, rukavicový systém, suché rukavice, ponožky a kurz) za 43 990 Kč. Pro více informací o této akci nás navštiv na prodejně. Obleky lze nakoupit i na splátky přes Cofidis.

Kurz už máš a sháníš jen oblek? Nevadí, místo kurzu, získáš něco jiného! Oba modely si můžeš nejen prohlédnout, ale můžeš si s nimi zkusit i ponor (pouze velikosti M a L).

Kurz potápění v suchém obleku

Možná tě napadá, proč vlastně absolvovat kurz potápění v suchém obleku, když na mokrý nebo polosuchý oblek jsi nic absolvovat nemusel/a. Jde o to, že se již jedná o pokročilou potápěčskou dovednost, mimochodem i volitelnou specializaci v rámci Advanced Open Water Diver kurzu. Potápění v suchém obleku představuje úžasný komfort a zážitek, když víš, jak se k obleku správně chovat, jak jej skladovat, udržovat a především správně ovládat.

Díky teoretické hodině, bazénovému ponoru (nebo 1-2 ponorům na cvičném lomu/jezeře) a následných 2 ponorů na volné vodě se dozvíš vše potřebné, vyhneš se začátečnickým chybám a pod naším vedením si budeš potápění v suchém obleku užívat již od prvního zanoření. 

Téměř 100% lidí, co se potápí s přístrojem, je držitelem alespoň základní licence OWD, to však nemusí platit pro pokročilejší potápěče, kteří se potápí v suchém obleku bez certifikace. Přeci už “všechno znají” a mají za sebou nejméně 100 ponorů, tak na co vyhazovat další prostředky za další kartičku? 🙂

ALBE však doporučuje, aby všichni co se potápí v suchém obleku, byli držitelé licence, a to nejen z důvodu bezpečnosti. V případě nehody pojišťovna zkoumá, zda oběť licenci má či nikoliv a podle toho postupuje v případném plnění.

Naše akční nabídka kurzu

Ať už svůj suchý oblek máš nebo si ho potřebuješ vypůjčit, ALBE má pro tebe akční nabídku. Namísto standardních 5 690 Kč, za celý kurz zaplatíš do 30.4.2021 pouze 4 000 Kč a to buď v jedné platbě předem nebo postupně po každém “milníku”. Pokud se rozhodneš po 1. výjezdu, že ti to stačilo, v kurzu nemusíš dál pokračovat.

Cena je konečná. Vstupy a doprava na lokality nejsou zahrnuty. Absolvent získá certifikaci od EDS.

Standardní cena kurzu: 5 690 Kč / Akční cena: 4 000 Kč

Kurz potápění v suchém obleku do 30.4.2021
Milník Platba
1. výjezd / bazén 1 000 Kč
2. výjezd - jezero / lom 1 000 Kč
Certifikace 2 000 Kč
Sleva 40 % oproti standardní nabídce

Na absolvování celého kurzu jsou tak potřeba 2 dny tvého času. Výjezdy si můžeš rozplánovat na celou zimu i jaro. Jak to vypadá na ponorech se můžeš podívat na našem Instagramu.

A kam se jezdíme potápět v rámci kurzu?

  • Lehčí lokality jako Výkleky, Hostěradice, Mašovice, Šošůvka, Blansko…

Intro ponory v suchém obleku

Pokud si nejsi jistý s tím, že bys chtěl absolvovat celý kurz, ale rád by sis zkusil 1 až 2 ponory v lomu pod dohledem instruktora, tak není nic jednoduššího než se nám ozvat a domluvit si intro ponor v suchém obleku. 

K tomuto ponoru potřebuješ jen alespoň 15 zalogovaných ponorů a certifikaci OWD. O vše ostatní se postaráme my. Více informací zde.

Cena za 1 ponor –   1 000 Kč

Cena za 2 ponory – 1 500 Kč

V případě, že se po té rozhodneš pokračovat v kurzu, zaplacená cena ti bude odečtena z celkové ceny kurzu!

Tento text vznikl ve spolupráci s Petrem Barákem a Zdeňkem Komendou

Mám zájem se přidat na kurz nebo zkusit ponor

Odesláním formuláře souhlasím s podmínkami Zpracování osobních údajů.

Pohodička v sucháčích během potápění s Víťou, Radimem a Lukášem:

Další články