Technická výstroj v ALBE

18. 2. 2021

Žaket, octopus a mokrý oblek? Nejen o tom je potápění s ALBE. V následujícím textu se seznámíš s pokročilejšími možnostmi potápěčské výstroje, které máme nově k dispozici!

ALBE | Technická výstroj v ALBE

Každý z nás jednou začínal se základní výstrojí, kterou zmiňuje podtitul tohoto článku. Bazény, ponory na volné vodě v letní sezóně, výlety za potápěním v teplých mořích. To jsou možnosti, na které lze pohodlně využít klasickou rekreační výstroj. Možná jsi již při svých výpravách zaznamenal, že výbava některých potápěčů vykazuje určité odlišnosti. Mohl jsi vidět kompenzátor vztlaku s jiným provedením nafukovacího vaku nazývaný „křídlo/wing“, které bývá spojeno se zádovou desku „backplate“a společně umožňuje montáž konfigurace se dvěma lahvemi nazývané „dvojče/twin“. Protože se s touto výstrojí počítá pro potápění v podmínkách, které už se začínají odchylovat od podmínek rekreačních, bývá obvyklým doplňkem této konfigurace suchý oblek. Pojďme se nyní podívat na technickou výstroj, kterou máme nově k dispozici ve škole a půjčovně trochu podrobněji.

Křídlo (Wing)

Tento typ BCD vykazuje řadu odlišností od klasického žaketu, který kromě funkce kompenzátoru sdružuje funkci nosného postroje pro lahev. Křídlo tyto funkce sdružuje až po montáži s odděleným postrojem se zádovou deskou a lahví, případně dvojčetem. Pokud jde o rozložení vzduchu v nafukovacím vaku, tak oproti žaketu, kde je vzduch rozmístěn kolem těla potápěče, v křídle je situován pouze na zádech a „tlačí“ tím více potápěče do žádané polohy v „trimu“. V Albe půjčovně jsme od února 2021 vybaveni dvěma typy křídel značky DTD. Jedná se o křídla CUB 15 a RING 17, vhodné pro singl lahev a křídla RING 20 vhodná pro dvojčata.

Zádová deska (Backplate)

Backplate o síle 3-6 mm je napevno provázán s postrojem, které v Albe máme v nastavitelném provedení dle fyzických parametrů potápěče. Systém oddělené zádové desky umožňuje větší univerzálnost a výměnu křídel nebo lahví, dle optimální využitelnosti pro plánovaný ponor. K zapůjčení nabízíme 3x 3mm backplate a 2x 6mm backplate značky DTD.

Dvojče (Twin)

S nadsázkou by se dalo říci, že jde o poznávací znamení technických potápěčů. „Twin“ konfigurace se liší od mono lahve tím, že na zádech potápěče jsou neseny dvě lahve spojené nerezovými skružemi. Obě mají vlastní ventily pro montáž dvou prvních stupňů automatik a jsou propojeny uzavíratelným můstkem, který umožňuje sdílení zásoby vzduchu v celém okruhu nebo oddělení tohoto systému na dva nezávislé přístroje. V případě závady na jednom z přístrojů lze díky můstku využít i tak zásobu vzduchu z obou lahví. K zapůjčení jsou momentálně 2 sety 2 x 10 l a 1 set 2 x 12 l, kterých ještě přibude.

Suchý oblek (Dry suit)

Je běžnou součástí výbavy technických potápěčů. Například pro těžší twin konfigurace, kdy je žádoucí mít větší vztlak, se jedná o samozřejmost. V Albe máme k dispozici suché obleky všech velikostí včetně příslušenství. O suchých oblecích a možnostech potápění v suchém obleku v Albe pojednává jeden z našich dříve publikovaných článků.

Výhody „Tech“ konfigurace

Proč by jsi měl vyzkoušet technickou konfiguraci? Většina potápěčů, kteří to myslí s potápěním vážněji i mimo výlety do Egypta, Turecka, Thajska nebo třeba na Kanáry se nakonec k technické konfiguraci začne přiklánět. Tato výstroj je nejvíce využitelná zejména v chladnějších podmínkách, při hlubších a delších ponorech nebo třeba při pokročilejším potápění pod ledem. Provedení kompenzátoru přispívá k stabilnějšímu trimu.

„Dvoulahvová“ konfigurace je krokem směrem k bezpečnějšímu potápění zejména v obtížnějších podmínkách díky větší zásobě vzduchu a zdvojení dýchacího přístroje. Velkým plusem je univerzálnost a kombinovatelnost nosného postroje s jinými typy křídel a lahví.

Vyzkoušej si pohodlí suchého potápění v kombinaci se špičkovou technickou výstrojí a ještě k tomu vylepši svůj trim!

Albe stejně jako v loňském roce i letos nabízí spoustu příležitostí, kam vyrazit za potápěním a pod dohledem zkušených instruktorů můžeš tuto výstroj za dostupných podmínek vyzkoušet i ty.

A navíc, Scubapro během pár měsíců uvede novou řadu produktů pro technické potápění, na kterou se v Albe už nemůžeme dočkat. Jakmile bude k dispozici, zařadíme ji také do našeho sortimentu.

Tento text vznikl ve spolupráci s Petrem Barákem a Zdeňkem Komendou

Další články