Jak vybrat šnorchlovací výbavu?

19. 5. 2022

Stále více lidí si zpestřuje dovolenou u moře pohledem na pestrý život pod vodní hladinou. Tento článek má za cíl pomoci začátečníkům i pokročilým ve výběru vhodné výbavy určené pro šnorchlování, ale i rekreační potápění.

ALBE | Jak vybrat šnorchlovací výbavu?

Tento článek má za cíl pomoci začátečníkům i pokročilým ve výběru vhodné výbavy určené pro šnorchlování, ale i rekreační potápění. Šnorchlovací set může při vhodném výběru tvořit i základ potřebného příslušenství pro přístrojové potápěče.

Úvodem si projdeme tzv. „ABC“, kdy tato tři písmena zastupují hlavní komponenty šnorchlovací/potápěčské výstroje (maska, šnorchl, ploutve). Pojďme se podívat podrobněji na možnosti, jak lze ABC zkompletovat.

Pokud tě zajímá více detailů, tak nás neváhej kontaktovat telefonicky nebo mailem. Máš-li k nám blízko, rádi tě uvidíme u nás na prodejně (Dukelská třída 57c v Brně), kde osobně poradíme a pomůžeme s výběrem. Veškeré důležité informace najdeš také na našem e-shopu Diving.cz. Nabízené produkty jsou výrobky zaštítěné prémiovou značkou potápěčské výstroje Scubapro. Tento článek je doplněn produktovými fotografiemi z naší prodejny, kde máme široké skladové zásoby.

Masky

Kvalitní maska (ne brýle) je základem k tomu, aby jsi mohl komfortně pozorovat svět pod hladinou. Díky vzduchové kapse zachycené pod maskou se dokáže světlo na rozhraní dvou rozdílně hustých prostředí lámat a naše oko zaostří. Další důležitou součástí je průlis na nos, díky kterému lze do masky mírně vydechovat a předejít ve větší hloubce tvorbě podtlaku a případnému poranění očí.

Jak ji správně vybrat? Ideální je přijít do potápěčského obchodu, kde můžeš svoji budoucí masku osobně vyzkoušet a vybrat tu, která se ti nejvíce líbí, nejlépe sedí a poskytuje nejvíce vyhovující výhled. Masky mohou mít transparentní nebo tmavou silikonovou lícnici. Jsou opatřené temperovanými skly, které mohou být polarizované nebo mohou být vyměněna za dioptrická. Varianty uspořádání skel jsou: dvouzorníkové, jednozorníkové nebo dokonce i s periferními zorníky. Utahovací mechanismy a druhy řemínků rovněž nabízí řadu variant. Jelikož na nových maskách jsou zachyceny rezidua z výrobního procesu je třeba masku před prvním použitím odpovídajícím způsobem ošetřit.

Diving.cz – masky

Šnorchly

Šnorchl zajišťuje pohodlné dýchání zatímco si užíváš pohled na všechny krásy a barvy ukryté pod vodní hladinou. Součástí šnorchlu je pohodlný silikonový náústek a plastová trubice. Dalšími doporučenými konstrukčními doplňky jsou výdechový ventil, který v případě vniknutí vody do dýchací trubice (např. z důvodu větru a vln) umožňuje snadné „vydechnutí“ vody do okolního prostředí a tzv. vlnolam, který zabraňuje vniknutí drobných kapek a zpěněné vody. U některých produktů jsou vlnolamy opatřeny klapkou, která se v případě zanoření pod hladinu uzavře a šnorchl tak zůstavá suchý. Základem při výběru je aby silikonový náústek byl pohodlný a dýchání nevyžadovalo nadměrně zvýšené úsilí (dechovou práci).

Diving.cz – šnorchly

Ploutve

Ploutve činí pohyb ve vodě, která je mnohem hustším prostředím než vzduch, výrazně efektivnějším. V případě potápění s přístrojem by potápěč bez ploutví nebyl schopný vykonat výraznější pohyb. Druhy ploutví jsou rozmanité. Liší se konstrukcí „botky“, listu, způsobem zajištění na noze nebo materiálem. Na holou nohu lze usadit ploutev s uzavřenou patou. Další možností jsou ploutve s otevřenou patou, kdy je vlastní chodidlo ještě chráněno neoprenovou botou. Na mnohých lokalitách vstupuješ do vody ze břehu, kdy dno dno může být skalnaté s ostrými hranami nebo se lze dostat do kontaktu s faunou, která může způsobit bolestivé poranění (např. mořský ježek).

Diving.cz – ploutve

Všechny produkty jsou nositelem prémiové značky Scubapro. Jako bonus můžeš svoji výstroj barevně, designově a hlavně funkčně vyladit.

Šnorchlovací/potápěčské ABC lze dále vhodně doplňovat. Pojďme se podívat jak lze tvoji výbavu ještě vylepšit hlavně z hlediska tepelné izolace a ochrany před silným sluncem nebo poraněním.

Neoprenové boty

Slouží zejména jako ochrana chodidla před nasazením ploutví při vstupu do vody z pláže/břehu. Kombinují se s ploutvemi s otevřenou patou. Jsou základem i pro přístrojové potápění a zlepšují tepelný komfort chodidla.

Diving.cz – neoprenové boty

Lycrové produkty

Lycrová trička patří mezi nejoblíbenější produkty vůbec. Stane se z něho tvoje druhá kůže. Vybírat můžeš z triček, kalhot či celých kombinéz. Dostupná je celá škála barevných kombinací, pánské i dámské varianty. Sluší opravdu každému. „Lycra“ sdružuje řadu benefitů: UV ochrana, ochrana před poraněním, tepelný komfort. Vhodná na šnorchlování v teplých vodách nebo pro vylepšení komfortu pod neoprenový oblek, vhodná i pro plavce.

Diving.cz – lycrové produkty

Neoprenový oblek

Voda má oproti vzduchu mnohem větší tepelnou kapacitu a odvádí tělesné teplo mnohem rychleji než vzduch. Takže i v tropické vodě začíná lidské tělo po určité době pomalu ale jistě prochládat. Pro teplou vodu můžeš zvolit například variantu obleku short (s krátkými rukávy a nohavicemi), který chrání především torzo. Ideální síla 2 – 2.5 mm. Ještě lepší tepelnou izolaci poskytuje celotělový neopren o šířce 3 mm.

Diving.cz – neopreny

Zátěžové systémy

V případě neoprenové tělové ochrany, které přispívá k pozitivnímu vztlaku je možné proti tomuto působit zátěží, která se nejčastěji umisťuje do opasků s kapsami. Do nich lze vložit cordurové sáčky s olověnými broky.

Diving.cz – zátěžové systémy

Text a foto produktů: Petr Barák (instruktor potápění) & Jakub Komenda (vedoucí prodejny)

Foto ze šnorchlování: Scubapro

Další články