Turecký Kaš – potápěčská dovolená na Blízkém východě

14. 6. 2021

Na jihu Turecka si lze užít úžasné podmořské scenérie, skvělé chutě, krásné městečko a malebné prostředí.

ALBE | Turecký Kaš – potápěčská dovolená na Blízkém východě

V listopadu 2020 pozvolna končila první sezóna ALBE pod novým vedením, navíc poznamenaná Covid situací a my jsme začali přemýšlet, jak bychom si ještě zpestřili naše potápěčské aktivity. Navzdory celosvětové epidemii se nám podařilo úspěšně zorganizovat šest výprav do Chorvatska, ale všichni jsme se v ALBE shodli, že chceme zkusit ještě něco netradičního. Naše bádání skončilo v Kaši, který je označovaný jako nejlepší potápěčský spot v Turecku.

V roce 2020, kdy naše výpravy k moři byly díky Covidu omezeny pouze na Jadran, jsme se rozhodli zorganizovat o něco exotičtější akci a turecký Kaš se ukázal jako skvělá volba.

První akci jsme zde absolvovali na přelomu listopadu a prosince a od začátku jsme si toto místo oblíbili jak pod vodou, tak i na povrchu. I v tomto ročním období zde panovaly skvělé podmínky, voda s teplotou 21 stupňů, na vzduchu přes 25 stupňů. Na druhé akci v květnu 2021 už venkovní teploty přesahovaly 30 stupňů. Na potápěčských lokalitách nás překvapila na úroveň Středozemního moře vynikající viditelnost 30 m i více.

Okolí Kaše je tvořeno vápencovým pohořím a toto geologické podloží zabíhá i pod mořskou hladinu. Díky tomu lze pod vodou narazit na krásné morfologické scenérie formované v této rozpustné hornině. Mezi TOP lokality v tomto ohledu patří Umut Tural Kanyonu, kde se plave mezi dvěma kolmými stěnami až do hloubky 30 m k vraku nákladní lodi Dimitry, při cestě zpět je skvělou atrakcí proplavání skalní brány. Pro kurzy Deep Diver je zde možné lehce dosáhnout limitu rekreačního potápění 40 m. Další skvělou lokalitou je Coban Burnu Tunel s obrovskou 40 m dlouhou krásně prosvětlenou jeskyní, kterou lze proplavat v hloubce 30 m.

„Kaš se stal rychle mojí srdcovou destinací. Potápění si zde moc užívám a kombinace exotiky, skvělých chutí a pozůstatků dávné historie pro mě ještě více umocňuje genius loci.“


Petr Barák, instruktor PADI a dive guide (Kaš, Turecko)

Z dalších atrakcí lze jmenovat například vrak tanku, nákladního letadla Dakota, vraky z dob Ottomanské říše včetně dalších artefaktů jako jsou amfory, které jsou doslova rozesety na několika lokalitách. Některé reefy jsou sídlem pestré fauny, pod vodou jsme potkali želvy, rejnoky, velké pyskouny, perutýny, trubkotlamky, murény, koníky, korýše nebo sasanky.

Během našich výjezdů do Turecka pravidelně provádíme také výcvik a za poslední dva výjezdy zde úspěšně splnilo požadavky na certifikaci 7 AOWD potápěčů. Standardně provádíme 2 ponory z lodě denně, v případě zájmu lze přidat třetí nebo noční ponor. Ubytováni máme zajištěno v příjemných apartmánech situovaných 15 minut pěšky od přístavu.

„Ke konci roku Albe zorganizovalo parádní výlet do Turecka. Skvělá parta a ještě lepší atmosféra mi pomohla zvládnout AOWD kurz včetně navigace ponorů na složitějších lokalitách. Těším se s Albe na další akce i navazující pokročilé kurzy.“


Radek Němec, AOWD potápěč a člen ALBE Divers

Velkou výhodou je, že všechny lokality jsou v blízkém okolí a plavba na ně obvykle netrvá déle než 30 minut. Zpět se vracíme tedy ještě dostatečně brzo, kdy je dostatek času na průzkum okolí a je určitě kam vyrazit. Kaš je malebné a barvami překypující městečko se spoustu příjemných zákoutí, restaurací, kde za rozumné peníze lze vyzkoušet vynikající místní kuchyni. Téměř na každém rohu naražíme na pozůstatky antické Lýkie. Pozorovat zapadající slunce jako divák v 2500 let starém divadle je zážitkem, který nelze vynechat. Příznivci koupání mohou navštívit skvěle umístěnou pláž. Poslední desaturační den před odletem lze věnovat například výletům do okolí a je spousta možností kam zamířit (plavba na řecký ostrov Kastellorizo, antické město Xanthos, vyjížďka na skůtru a řada dalších).

Nezbývá nám než souhlasit s tím, že Kaš je opravdu skvělým potápěčským spotem. Výpravy na toto místo se nám natolik zalíbily, že v nich hodláme pravidelně pokračovat. Pro zájemce je možné si zde vyplnit kurzové ponory v rámci OWD, AOWD, Deep. Jedná se o ideální řešení pro finančně dostupnou potápěčskou dovolenou s lehkým nádechem exotiky.

Článek vznikl ve spolupráci Petra Baráka s fotografy Janem Schmidtem, Tomášem Sekerou, Filipem Bartošem a Zdeňkem Komendou.

Další články