Ohlédnutí za víkendem na Leštince a Borku

19. 5. 2021

Dlouho jsme se těšili na víkendové potápěčské soustředění na Vysočině. Věnovali jsme se praktickému výcviku PADI kurzů Rescue a Divemaster, zbytek týmu si užíval exkurzní potápění.

ALBE | Ohlédnutí za víkendem na Leštince a Borku

Ve dnech 14. – 16. 5. 2021 jsme podnikli první letošní vícedenní tuzemskou výpravu! Rozhodli jsme se využít zázemí, jednoho z nejlepších v České republice, které nabízí lom Leštinka u Skutče. Ubytováni jsme byli v komfortních 3 – 4 lůžkových pokojích, zajištěni jsme byli plnou penzí a k dispozici byla učebna. Takže jsme se mohli stoprocentně koncentrovat na potápění, a taky že to bylo potřeba.

Čekal nás náročný program, při kterém jsme se v sobotu celý den věnovali praktickému tréninku kurzu PADI Rescue Diver a v neděli přišly ke slovu hloubkové ponory na Borku vedené uchazeči o licenci PADI Divemaster. Zbytek týmu ALBE s licencemi od OWD až po Divemastery se věnoval exkurznímu potápění, které na obou lokalitách rozhodně stojí za to. Někteří si vyzkoušeli i první potápění v suchém obleku na české lokalitě díky tomu, že v ALBE máme všechny velikosti Scubapro Exodry obleků v půjčovně :-).

Ke slovu přišly i noční ponory. Lomy Leštinka a Borek patří k nejvíce atraktivním v České republice. Na první lokalitě lze navštívit například keson a skanzen, ve kterém jsou pod vodou zachovány artefakty po původní těžbě žuly a lze se setkat také s hojnou faunou včetně štik, koi kaprů, jeseterů nebo třeba sumců. Na Borku je největší atrakcí vrak kloubového autobusu Ikarus, který našel své místo 30 m pod hladinou.

Od sobotního rána jsme se po shrnutí teorie kurzu Rescue Diver a brífinku začali intenzivně věnovat praktické části tohoto kurzu. Začali jsme v devět ráno se základními cviky jako jsou uvolnění křeče v lýtkovém svalu a postupně pokračovali s pokročilejšími, kdy bylo třeba pod vodou vyřešit například situaci s potápěčem v panice. Závěrečný rescue scénář kombinoval řadu dovedností, které naši studenti nabyli během výcviku. Úkolem bylo najít potápěče v bezvědomí pod hladinou. Studenti dostali informace v jaké hloubce a jakým směrem byl naposledy spatřen postrádaný potápěč, rozdělily se role a na vzdálenost 70 m museli pod vodou na kompas lokalizovat pozici potápěče v bezvědomí, bezpečně ho ze sedmimetrové hloubky dopravit na hladinu a na hladině za současného plavání a odstrojování resuscitovat oběť . Po dopravení na břeh bylo třeba zahájit CPR a potápěče oživit. Museli jsme uznat, že si s tímto náročným úkolem studenti poradili velmi slušně. Celodenní intenzivní rescue program jsme ukončili ve večerních hodinách a ještě po půlnoci jsme se vzdělávali při přednášce o potápěčské fyzice a anatomii.

I vzhledem k teplotě vody, náročnosti všech cviků a také před-víkendové přípravě, šlo o pěkný drill, který jsme si však všichni nakonec právem pochvalovali.

Výcvik v kurzu Rescue Diver byl náročným a obsáhlým tréninkem, který mě však myslím posunul a dal mi spoustu nových zkušeností. V závěrečném rescue scénáři jsme toho museli zvládnout opravdu hodně abychom uspěli. I přes několik křečí v lýtku jsem si vše moc užil a mám ze svého úspěchu radost :).

Adam Zourek, absolvent programu PADI Rescue Diver a uchazeč o licenci PADI Divemaster

Nedělní program na Borku byl věnován budoucím Divemasterům, kteří si vyzkoušeli roli vedoucího skupiny potápěčů při hloubkovém ponoru. Úkol to rovněž nebyl jednoduchý. „Účastníci ponoru“ kladli Divemasterům při jejich brífincích řadu dotazů a studenti zjistili, že „multitasking“ před ponorem, kdy se musí postarat o skupinu potápěčů, sebe + zajistit plán ponoru není úplně nejjednodušším úkolem. Pod vodou však proběhlo vše velmi dobře, „Divemasteři“ se věnovali svým týmům, pravidelně kontrolovali tlak, upozorňovali na zajímavé objekty a ryby, dodržovali správné směry, bezpečně dosáhli vraku autobusu, který byl bodem obratu a zahájením plavání zpět ke vstupu. Ponor na Borku byl pro nás skvělým zážitkem nejen díky dobře odvedené práci našich studentů, ale i velmi slušné viditelnosti.

Program PADI Divemaster je celosvětově standardizovaným a obsáhlým kurzem, který připraví jeho absolventy na profesionální kariéru, při níž slova práce a koníček znamenají jedno a totéž. Od letošního roku, co ALBE nabízí tento kurz, si zmíněný program okamžitě našel nové zájemce.

„Klukům z ALBE moc děkuji za jejich trpělivost a profesionalitu. Všechny akce s nimi mají skvělou atmosféru a mám radost, že se i posouvám ve svých dovednostech. Už se těším na další akce.“

Martina Mareschová, účastnice výletu a kurzu PADI Rescue Diver

Celkem 16 ALBE potápěčů si užilo bezva víkend a už teď se těšíme na další výlety, kterých v sezóně 2021 bude ještě spousta.

Pro zájemce o Rescue kurz, další kurz PADI Rescue Diver proběhne během červencového víkendu (16.7.2021).

Článek vytvořil Petr Barák, fotografie poskytli Kuba Roh a Zdenda Komenda

Další články